Csorvás Plébánia, Gerendás Plébánia, Telekgerendási Katolikus Közösség

Honlapunk verses rovata itt található (kattintson az "itt" szóra).

Az EFOP pályázat részletes információit itt is elérheti.

 

 

Szívesen küldünk értesítést túráinkról, nyitott programjainkról. A nehezen beazonosítható email címek tulajdonosai küldjenek pár sort a csorvaspleb@yahoo.com-ra. Az emailcímeket senkinek nem adjuk tovább, azokat csak a túrákról szóló értesítésre használjuk.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Ótemető Csorvás
 
Csorvás
 
Idősek klubja Gerendás
 
Gerendás
 
Telekgerendás
 
Közösség
 
Azok a piszkos anyagiak

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Tapasztalatok, változások 2016. október

  2016.10.09. 15:17

Az elmúlt években mindenkit megelőlegezett jószándékkal fogadtunk: erőnket meghaladó módon próbáltunk alkalmazkodni a családok igényeihez és különleges, egyéni kéréseihez. 

A legtöbb találkozás alkalmával a plébános beszélt egyházközségeink anyagi helyzetéről, a párbeszéd és a bizalomépítés jegyében felajánlotta a plébánai gazdálkodás részletes, bizonylatszintű bemutatását. Így kérte a családok segítségét, templomaink és plébániáink működtetéséhez, a családokra bízva ennek mértékét.
Sajnálatos módon ezzel sokan visszaéltek, és miután megkapták a közösségtől/plébánostól a kért szolgálatot, gyorsan elfelejtették felajánlásaikat. Arra is rendszeresen volt példa, hogy kifejezetten jómódú családok 1-2 ezer forinttal alázták meg a Plébániát.


Egyfelől a plébános munkatársaival együtt elvégzi a családok vagy az egyén által kért szolgálatot és még nagyon sok más feladatot, másfelől gondoskodik a plébániák és a templomok alapvető működéséről, rendben tartásáról. Az egyházi szolgálatokért minden esetben annyi térítést kértünk, amennyit a Magyar Katolikus Püspöki Kar "Stóladíjszabás"-ként 2009.09.10-én jóváhagyott. Ezen túl, nagyon sokszor alkalmazkodtunk (akár feladatok átrendezésével, akár szabadidős programok elhagyásával, hétvégi időpont vállalásával) a családok kéréseihez.

A templomok, plébániák fenntartását az Egyházfenntartási hozzájárulásokból végezzük. Az Egyházfenntartási hozzájárulást Gerendáson a gerendási templomra és a gerendási feladatok ellátására, Csorváson a csorvási templomra és plébániára, és a csorvási feladatok ellátására fordítjuk.

Úgy érezzük, a plébánia erőn felül vállalja szolgálatát, miközben ezzel sokan visszaélnek.

Itt is rögzítjük, hogy anyagiak hiánya vagy a fent leírt rosszindulat/nem törődömség ellenére minden liturgikus szolgálatot elvégeztünk.

2016. októberétől a következő változások lépnek életbe:

- Adott szertartás, szolgálat térítését előre kérjük a pénztárba befizetni.

- Mindenkitől kérjük, hogy előre rendezze Egyházfenntartását. Nem katolikusoktól és azoktól, akik nincsenek megkeresztelve azt kérjük, hogy adomány formájában járuljanak hozzá a kiadásokhoz. Tudjuk, hogy az Egyház részéről a 2010 előtti 1-2 évben történtek sértő megnyilvánulások és voltak sajnálatos félreértések. Erre való tekintettel minden érintettől csak annyit kérünk, hogy az Egyházfenntartást  2-3 évre visszamenőleg rendezze. Aki teheti, az ezen felül is segítheti közösségeink működtetését, óriási köszönettel fogadunk minden ráadás támogatást.

- Méltatlan összeggel ne hozzuk kellemetlen helyzetbe egymást. Becsületes dolog nyíltan megmondani, ha valaki nem akar fizetni vagy úgy érzi, hogy a plébánia érdemtelen az anyagi támogatásra.

- Aki más egyházközségben vagy protestáns közösségekben fizet egyházfenntartást, az hozza magával a kapott bizonylatot. Aki ezt ilyenmódon igazolja, attól természetesen nem kérünk újabb egyházfenntartást.

- Az együttműködés a továbbiakban kizárólag kölcsönösségi alapon valósul meg. Igazoltan nehéz körülmények között élőket erőnkhöz mérten továbbra is támogatunk, de náluk is elvárjuk az erőfeszítéseket és az együttműködést.

- Süteményt, italt és más ajándékot, csak azoktól fogadunk el, akik rendezték egyházfenntartásukat.

- Az Egyházfenntartás a jövedelem és a vagyoni helyzet alapján fizetendő. Ennek irányadó, minimum összegei:

nyilvántartott munkanélküliek, nyugdíj nélküliek részére 0Ft

közmunkából élőknek 1 ezer Ft évente

kisnyugdíjasoknak, minimálbéren élőknek 2-3 ezer Ft évente

alkalmazotti munkahellyel rendelkezőknek 7-10 ezer Ft évente

külföldön dolgozóknak 15 ezer Ft évente

 

Bevezető, alapvetés

  2011.06.09. 22:28

Honlapunk 2010. augusztusában indult, azóta sok-sok anyag -hirdetés, meghívó, beszámoló, ajánló, egyéb hasznos anyag- felkerült. A 220megányi tartalomban az anyagiakról eddig nem esett szó, pedig kell róla beszélni, még akkor is, ha kényelmetlen. Itt az elején jelezzük, hogy a következő sorok elsősorban a hitüket kevésbé gyakorlóknak és a távolabbról érkező vendégeinknek szólnak.

Többeket meglepetésként ért, amikor megtudták, hogy a plébániáknak nincs állami támogatása, a plébánosnak, az egyházközség munkatársainak nincs állami fizetése. Működésünk célja nem a profitszerzés (ahogy például egy vállalkozás természetszerűleg erre hajt), mégis közületként fizetjük az áramot, a gázt, a benzint, körülbelül mindent.

Az egyházközségek célja, hogy anyagi értelemben is önállóak, önfenntartóak legyenek. Ahol 2-3 település összetartozik, ott ez közös feladat. Jelenleg sem Csorvás, sem Gerendás nem önfenntartó.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 

 
facebook oldalunk

 
Hittanos beszélgetések
 
Valami kell, a szavakon túl...
2021. Július
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Időjárás

Hőtérkép

Felhőkép

 

Templompanoráma

(Segítség)

 
Szól a rádió?
 
Egyházi oldalak
 
Szívesen látjuk!
 
Lélektől lélekig
 
Itt élünk
 

 

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!