Csorvás Plébánia, Gerendás Plébánia, Telekgerendási Katolikus Közösség

Templomunk búcsúünnepét október 21-én tartjuk, az ünnepi szentmise 10,00 órakor kezdődik,
a főcelebráns P. Hess István jezsuita atya lesz.

Honlapunk verses rovata itt található (kattintson az "itt" szóra).

 

 

Szívesen küldünk értesítést túráinkról, nyitott programjainkról. A nehezen beazonosítható email címek tulajdonosai küldjenek pár sort a csorvaspleb@yahoo.com-ra. Az emailcímeket senkinek nem adjuk tovább, azokat csak a túrákról szóló értesítésre használjuk.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Ótemető Csorvás
 
Csorvás
 
Idősek klubja Gerendás
 
Gerendás
 
Telekgerendás
 
Közösség
 
Körlevelek (2018.03.05.)

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

2018.03.05.

   

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele a 2018. évi nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtésről

 

Kedves Testvérek!

A nagyböjti időben a szentmise prefációja arra hívja fel a figyelmünket, hogy a lelki készületünk három részből áll: „önmegtagadással dicsőítsünk téged, bűnös vágyainkat féken tartsuk, és a nélkülözőket segítve atyai jóságodat kövessük.” (nagyböjti III. prefáció)

2017.06.18.

   

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghirdetése

 

Krisztusban Kedves Testvérek!

Nagy örömmel értesültünk tavaly, a Fülöp Szigeteken, Cebu Cityben tartott 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záróünnepségén arról, hogy Ferenc pápa a következő világkongresszus színhelyéül Budapestet jelölte ki.

2017.03.12.

   

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2016. évi körlevele

a nagyböjti tartós élelmiszer-gyűjtésről

 

Kedves Testvérek!

Két esztendővel ezelőtt jelentette be Ferenc pápa, hogy meghirdeti az irgalmasság szentévét. A nemrég bezárt szentévi kapukon áthaladva arra törekedtünk, hogy irgalmasok legyünk, mint az Atya! A szentév lelki gyümölcseinek, az irgalmasság kézzelfoghatóságának az ideje köszöntött ránk nagyböjtben.

2016.02.28.

   

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2016. évi körlevele

a nagyböjti tartós élelmiszer-gyűjtésről

 

Kedves Testvérek!

Az Irgalmasság Rendkívüli Szentévében arra kérjük a testvéreket, hogy idén különösen is nagy szeretettel csatlakozzanak az irgalmas szeretet megéléséhez, amikor meghirdetjük a hagyományos nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtést templomainkban.

2016.01.16.

   

Az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia országos gyűjtést hirdet 2016. január 24-re minden katolikus templomban

Kedves Testvérek!

Az elmúlt évben minden korábbinál nagyobb számban érkeztek migránsok Európába. Érkezésükkel a mi életünknek is részévé lettek azok a tragikus emberi sorsok és helyzetek, amelyek a világ számos pontján, különösen a Közel-Keleten kialakult konfliktusok és háborúk következtében jöttek létre.

2016.01.01.

   

Kedves Testvérek!

 

A karácsonyi ünnepek végén szívből kívánom, hogy Megváltónk születésének megünneplése egyéni életünkben, családjainkban és plébániai közösségeinkben legyen lelki erő és öröm forrása mindannyiunk számára az egész esztendő folyamán.

2015.11.15.

   

Kedves Testvérek!

          A Gondviselés különleges megnyilvánulását látjuk abban, hogy Szent Márton jubileumi éve egybeesik a Ferenc pápa által meghirdetett „Irgalmasság Évével”. Mostantól egy éven át ünnepeljük hazánkban azt a tényt, hogy Istenünk 1700 évvel ezelőtt adta Egyházunk számára az első szentként tisztelt nem vértanú hitvallót, a Pannoniában született Mártont. A történelemben továbbélő Krisztus megjelenítője volt, példát adva arra, hogy mindig a saját korunkban kell az evangéliumot valóra váltani. Nemcsak a Karolingok és a Magyar Királyság tekintett mindig patrónusként reá, hanem működésének színhelye, egész Franciaország, sőt Európa több vidéke is. Életpéldája pedig ma, a szegénységgel szembesülő világban aktuálisabb, mint valaha.

2015.02.28.

   

Kedves Testvérek!

Egyházunk kétezer éve hivatásának tekinti, hogy gondoskodjék a szegényekről. A nagyböjti idő prefációja arra hívja fel a figyelmünket, hogy a lelki előkészületünk három részből áll: „önmegtagadással dicsőítsünk téged, bűnös vágyainkat féken tartsuk, és a nélkülözőket segítve atyai jóságodat kövessük.” (nagyböjti III. prefáció) A harmadik felszólítás közös gyakorlására,a Mennyei Atya jóságának a követésére, azaz a nélkülözők segítésére hívjuk most testvéreinket, amikor idén újra meghirdetjük nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtést templomainkban.

2014.11.16.

   
2014. évi Szent Erzsébet-napi körlevél
 
Kedves Testvérek!
 
Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe minden évben arra szólít fel bennünket, hogy ne csak ünnepeljük és csodáljuk benne a szolgáló szeretet példáját, hanem kövessük jótékonykodó útmutatását is. A mindössze 24 évet élt magyar királylány felismerte és radikálisan megvalósította az evangéliumi felebaráti szeretetparancsot. Példája azért tűnik ki a jótékonykodó szentek sorából, mert a saját történelmi korában az uralkodók között nem volt példa arra, ahogyan ő a rászorulókat minden téren segítette.

2014.05.24.

   

Körlevél 2014. május 25-re

 

A mai napon, két héttel Pünkösd, a Szentlélek ünnepe előtt a napi evangélium Jézus úgynevezett búcsúbeszédének az a része, melyben beszél küldetése befejezéséről, teljesítéséről és végső távozásáról, de azt ígéri övéinek, hogy nem hagyja őket árván, elküldi nekik ajándékul a Szentlelket, a Vigasztalót, az Erősség Lelkét. Ez az időszak plébániai közösségeinkben a bérmálkozás, konfirmáció ideje. A latinból átvett elnevezés szó szerint megerősítést jelent. A fiatalok, akik ezt kérik, a Szentlélek által megerősítést nyernek az értelmes, Krisztus tanítása szerinti élethez.

Ezekben a napokban - éppen a mai választások kapcsán is - sokat emlegetjük Európát, mint keresztény, vagy éppen keresztény gyökereit tagadni akaró, illetve szégyellő társadalmi valóságot. Európát nevezhetjük öregnek, vénnek, koravénnek, azt is mondhatjuk úgy tűnik, hogy a második gyermekkorba ért, valójában azonban nagyrészt úgy viselkedik, mint egy lázadó, sok szempontból még gyerekes serdülő. Gondoljunk csak a nyugatról kiabáló új elvtársra, Tavaresre, vagy a magát a felnőtt Európa lelkiismeretének tartó, a nép oldalán álló, hőbörgő, handabandázó banditaként tetszelgő Chon-Benditre, vagy akár a legutóbbi Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére.

Ennek az egyrészt kiöregedett, másrészt viszont lázadó, még éretlen, serdülőkori tüneteket mutató, de megújulásra képes Európának szeretetre, megerősítésre, megbérmálásra van szüksége. És most ezért mi magyarok is tehetünk valamit a sopánkodás, botránkozás, lesajnálás vagy megtagadás helyett.

Igaz, hogy egyetlen európai nemzettel szemben se legyen kisebbségi érzésünk. De ne legyen bennünk felsőbbrendűségi érzés sem, és kerüljük az egzaltált küldetéstudat látszatát is. Ugyanakkor bátor identitással és egészséges öntudattal mondhatjuk, hogy évszádok elteltével ismét mi védhetjük, erősíthetjük, úgymond  bérmáljuk Európát, ha köszönetre nem is számíthatunk, - egyelőre. Nem kell hozzá fegyver, csak egy voks, egy szavazat a mai napon keresztény értékeink mellett. Mert ezek egyetemes értékek. Itt a lehetőség, hogy mi is mindannyian segítsük Európát, az értelmesen boldogulni tudó és akaró felnőtt korba. Ezért kötelességünk mindannyiunknak részt venni a mai európai parlamenti választáson. Isten áldja Európát és Magyarországot! 

 

Szeged, 2014. május 23.

Kiss-Rigó László
püspök

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 

 
facebook oldalunk

    

 
Szökik a perc, rohan az út, múlik a lét nyomtalanul,
 
Valami kell, a szavakon túl...
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Időjárás

Hőtérkép

Felhőkép

 

Templompanoráma

(Segítség)

 
Szól a rádió?
 
Egyházi oldalak
 
Szívesen látjuk!
 
Lélektől lélekig
 
Itt élünk